Fotografer och föreläsare

Patrik Larsson/N 
Fotograf, föredragshållare, lärare
För många av oss så är Patrik känd som pedagog och kursledare. Dels från Moderskeppets videokurser men också som en flitigt anlitat kurs- och workshopledare i egen regi. Patrik är också medlem i Naturfotograferna/N sedan 2010.
Som fotograf är det i landskapet som han trivs bäst. De små intima landskapen med omsorgsfullt valda utsnitt är det som blivit Patriks specialitet och som han gillar speciellt mycket. Han hittar upptäckarglädjen i de områden som inte alltid är så lättfotograferade och som ibland kan te sig kaosartade, de platser vi andra passerar förbi på väg till något annat. Patrik motiveras av att hitta det subtila i kaoset och att förmedla en känsla av lugn och harmoni i bilderna från dessa miljöer.
På Arvika Fotofestival så kommer Patrik att visa oss sitt föredrag ’Det knappt märkbara’ och dessutom hålla ett seminarium i bildbehandling.

Tesni Ward 
Fotograf, föreläsare
Den brittiske prisbelönte naturfotografen Tesni Ward, född och uppvuxen i Wales men numera bosatt i utkanten av nationalparken Peak District i England, fokuserar först och främst på att skildra djurlivet på de brittiska öarna men har också fotograferat på andra platser runt om i världen. Tesni har fotograferat natur professionellt på heltid i fyra år. Hennes ambition är att med hjälp av sina bilder främja bevarandet av arter och att öka kunskapen och medvetenheten om vår ömtåliga natur. Ett av hennes senaste projekt är ett samarbete med SEA LIFE Trust där hon dokumenterat flytten av två vitvalar från fångenskap i Kina till en fristad på Island.
Storbritannien som resmål är ganska välkänt för oss skandinaver men i allmänhet vet vi väldigt lite om landets djurliv och natur. På Arvika Fotofestival 2020 får vi chansen att lära oss mer när Tesni kommer att visa oss sitt föredrag ’British Wildlife’ om vad de brittiska öarna har att erbjuda i form av djur och natur.

Johan Hammar 
Fotograf, biolog, föredragshållare
2018 blev Johan utsedd till Årets Naturfotograf av Naturvårdsverket för sin insats. Han är en mycket uppskattad föredragshållare som har hållit föreläsningar för såväl Skogsstyrelsen som Vattenmyndigheten för att belysa betydelsen av våra sötvatten. I den här föreläsningen kommer han att bjuda på både vackra bilder, kunskap som säkert är ny för många av oss och underhållande historier från arbetet med projektet ”Sötvatten – en värld av liv”.

Anna Ulmestrand/N
Fotograf, art director, originalare
2014 blev Anna invald som medlem i Naturfotograferna/N. På Arvika Fotofestival kommer hon att visa oss en annorlunda och högst personlig tolkning av makrovärlden i ett föredrag som hon döpt till ’Magi med makro’ och som är en fantasieggande berättelse fylld av mystiska varelser och fantasifulla figurer.

Tom Schandy/NN
Fotograf, journalist, författare
På Arvika Fotofestival 2020 så kommer Tom att ha världspremiär för sin helt nya föreläsning ’Livet er en leik’ som är en personlig berättelse om hans fascination för fåglarnas spel och parningslekar. Han kommer att dela med sig av 45 års samlade erfarenheter från olika spelplatser och förutom våra skandinaviska spelande fåglar som tjäder, orre, brushane och dubbelbeckasin så kommer vi också att få se bilder från den svartnäbbade tjäderns spel i skogarna kring Jakutsk i östra Sibirien.

Melissa Schäfer &
Fredrik Granath
Det tysk-svenska paret Melissa Schäfer och Fredrik Granath har specialiserat sig på den arktiska regionen med fokus på isbjörnar och deras roll i klimatförändringarna. Arbetet har resulterat i boken ’Bortom isbjörnens rike’ som har utsetts till årets Pandabok 2020 av WWF Sverige.
Melissa Schäfer är född och uppväxt i Hamburg och har fotograferat sedan barnsben. Med en bakgrund som både konst- och porträttfotograf så har hon en stark känsla för miljöskildringar. Hennes kärlek till Arktis samt ett starkt engagemang för naturen och klimatfrågorna är fundamentet i hennes arbete.
Fredrik Granath är en framstående expert på fältarbete i polarregionerna och har sedan 2001 arbetat i Arktis med egna projekt och även som konsult för andra fotoprojekt och filmbolag, däribland National Geographic. Fredrik har tillägnat sig unika erfarenheter av att arbeta i den extrema arktiska miljön och har fått kunskaper om isbjörnarnas liv som få andra.
På Arvika Fotofestival så kommer Melissa och Fredrik att berätta om livet i Arktis och det mångåriga projekt som nu har blivit en bok. De har arbetat på ett unikt sätt då de under flera månader varje vinter befunnit sig ensamma på isen tillsammans med isbjörnarna. Vi får följa med på en resa över den till synes oändliga packisen i den mest extrema men kanske samtidigt ömtåligaste miljön på jorden. Berättelsen om isbjörnarna och deras levnadsområden handlar om oss alla och vår framtid.